Online drukwerk bestellen: waar moet je op letten?

Terwijl in Nederland het 3D-printen aan populariteit wint, is er ook nog steeds een markt voor de traditionele drukkerij. Als je een mooi ontwerp voor een flyer, poster of visitekaartje hebt gemaakt, wil je natuurlijk ook dat het eindresultaat er mag zijn. Door een paar tips te volgen bij het design van je ontwerp en bij je keuze voor een drukkerij, bereik je het beste resultaat.

Aantal kleuren

Hoe meer kleuren je ontwerp bevat, hoe hoger de moeilijkheidsgraad van de druk. Elke kleur moet namelijk apart gedrukt worden. Je zult dan ook zien dat bij sommige drukkers de prijzen oplopen naarmate je meerdere kleuren in je ontwerp wilt.

Onthoud dat RGB-kleuren niet geschikt zijn voor drukwerk en je het ontwerp dus in CMYK moet aanleveren. Heb je echter al een afbeelding gemaakt in RGB? Dan kun je deze eventueel ook omzetten als je de afbeelding exporteert naar PDF. Zorg er bij de export voor dat je het profiel Fogra 27 meegeeft, dan worden de kleuren zo goed mogelijk omgezet. Idealiter begin je echter direct met opmaken in CMYK.

Formaat

Houd bij het ontwerpen van drukwerk direct rekening met het formaat waarop het ontwerp straks afgedrukt moet worden. Dit is namelijk van invloed op de grootte van je bestand en op het gewenste aantal dpi’s (de meeste drukkers zullen 300 dpi adviseren). Check overigens ook meteen even wat de aanleverspecificaties zijn, dan kun je direct rekening houden met dingen als snijranden en overloop. Het is tenslotte toch het makkelijkst als je direct een bestand in het juiste formaat aan kunt leveren.

Papiersoort

Op het moment dat je bij de drukker gaat bestellen, zal je meerdere opties aan papiersoorten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gesatineerd (glanzend) papier of juist mat papier. Per papiersoort kun je meestal ook weer kiezen voor een bepaald gewicht.

Probeer te bepalen of het voor jouw design het mooist is om het mat of glanzend te laten drukken. Het gewicht van het papier is niet heel bepalend voor het design, maar heeft wel invloed op de gevoelswaarde. Een zwaardere, stevige flyer voelt van hogere kwaliteit aan dan een hele lichte flyer.

Coating

Een van de laatste opties die je kunt kiezen bij een drukker is de coating van het papier. Daarmee kun je het drukwerk nog net een andere, chiquere uitstraling meegeven en extra bescherming meegeven. Dit is met name ideaal als je iets drukt dat écht enorme indruk moet maken of langer mee moet gaan. Denk dus vooral na over de aard van het gebruik van het drukwerk en bepaal op basis hiervan of een luxe afwerking noodzakelijk is.

Twee laatste tips voor je de definitieve bestelling plaatst:

  • Reviews bekijken: van de meeste professionele drukwerkbedrijven kun je online verschillende reviews vinden. Ervaringen van anderen vormen een mooie check voor jou om te kijken of het drukwerkbedrijf echt geschikt is voor jouw opdracht.
  • Proefdruk aanvragen: verschillende drukwerkbedrijven geven je de mogelijkheid om een proefdruk aan te vragen. Dit is met name interessant als je bijvoorbeeld vele duizenden flyers wilt laten afdrukken en je bij één de kwaliteit wilt testen. Als je tevreden bent, kun je vervolgens akkoord geven op de volledige bestelling.